Parket

Kies ik best voor massief of voor meerlagig parket? 

Weinig vloeren zo charmant als parket. Het is oersterk maar aangenaam aan je voeten, heeft isolerende eigenschappen en straalt klasse uit. Maar kies je dan best voor massief parket of voor meerlagig parket?

Op het eerste zicht zie je niet of parket massief dan wel meerlagig is, want bij beide soorten is de zichtbare toplaag gemaakt van edel hardhout zoals eik, notelaar of merbau. Daaronder zit in het geval van meerlagig parket minstens twee lagen lichter hout of multiplex die haaks op elkaar liggen. Een vloer van massief parket bestaat uit massief houten planken van 9 tot 22 mm dik, die rusten op onderparket.

Hout leeft. De vloerplanken ‘werken’ en kunnen uitzetten of krimpen, onder invloed van de omgevingsomstandigheden (temperatuur en vochtigheid). Vooral bij massief parket is dat het geval, maar dit kan tegengegaan worden door de vloer zowel te verspijkeren als te verlijmen. Meerlagig parket heeft daar minder last van en dat resulteert in een sterke, stabiele vloer. Daarom raden we bij vloerverwarming eerder samengesteld parket aan.

Plaatsing van massief en meerlagig parket

Ook wat de plaatsing betreft zijn er een paar verschillen tussen massief en meerlagig parket.

Door het onderparket en het gebruik van massief hout is een massieve parketvloer een werk voor de vakman. De planken worden ter plaatse met de hand verzaagd,

vernageld, verlijmd en behandeld, wat een arbeidsintensief proces is. Het plaatsen van meerlagig parket kost minder tijd en werk. De planken kunnen verlijmd worden op de ondervloer, maar ook een zwevende installatie is een optie: ze worden dan met een kliksysteem in elkaar geklikt en rusten op de ondervloer.

Afwerking van parket

Wat de afwerking en look betreft zijn er voor massief parket in theorie meer opties, maar ook bij meerlagig parket heb je tegenwoordig heel veel mogelijkheden. De keuze van afwerking heeft overigens een grote impact op het onderhoud van je vloer: zo kan je een vernist parket dweilen met gewoon water, maar mag je dat bij een geoliede parket niet doen. Lees hier alles over het onderhoud van parketvloeren, volgens hun afwerking.

Als er in de loop der tijd kleine beschadigingen optreden, kan het nodig zijn om de parketvloer opnieuw op te schuren. In het geval van massief hout zijn beschadigingen gemakkelijker weg te werken, omdat het hout dik is en dit zonder problemen verschillende keren opgeschuurd kan worden. Ook samengesteld parket kan je opschuren, zij het minder vaak omdat de toplaas minder dik is. Dat hoeft echter geen probleem te zijn: als je het hout goed onderhoudt, zal opschuren niet snel nodig zijn. De planken van ons meerlagig parket zijn reeds voorzien van een machinaal aangebrachte basisbehandeling in 7 lagen (enkel nog onderhoudsolie aan te brengen na plaatsing).

De prijs

Een massieve parketvloer is een natuurproduct en geeft je woning een meerwaarde. Aan dat massieve hout en de arbeidsintensieve plaatsing hangt wel een prijskaartje. Massief parket is niet goedkoop, maar de lange levensduur en isolerende eigenschappen krijg je er gratis bij.

In vergelijking met massief parket is meerlagig parket vaak goedkoper, maar het heeft wel gelijkwaardige isolerende eigenschappen.

Twijfel je nog? In onze showroom vind je een grote keuze aan mogelijkheden op grote grondstalen én onze medewerkers adviseren je graag.