Vloeren

Zo kies je de juiste plinten

Plinten zijn de finishing touch voor een mooie vloer en dankzij de veelheid aan stijlen en kleuren vind je gegarandeerd de juiste plinten voor jouw interieur. Naast hun esthetische waarde vervullen ze ook een aantal praktische functies. In de blogpost vertellen we je alles wat je moet weten om de perfecte plinten te kiezen.

Het nut van plinten

In de eerste plaats zijn plinten ideaal om een vloer proper af te werken. Dat is handig als de vloer niet overal helemaal aansluit op de muren, zoals bijvoorbeeld bij parket of laminaat het geval is. Het hout heeft ruimte nodig om te kunnen uitzetten. De kleine spleten of kieren die je aan de zijkanten krijgt, zijn dan eenvoudig te overbruggen met een mooie plint.

Daarnaast dienen plinten om de muren te beschermen. Als je met de stofzuiger of dweil langs de zijkanten passeert, vangen de plinten de eventuele schok op en blijft de muur vrij van kleine beschadigingen. Tenslotte kan je achter de plinten allerlei nutsvoorzieningen verstoppen: kabels allerhande blijven buiten beeld en de ruimte behoudt zijn stijlvolle uitstraling.

Hoe kies je de juiste plinten?

Voor je plinten uitkiest moet je bij een aantal zaken stilstaan. De kleur van de plinten is er daar een van. Een plint in ongeveer dezelfde tint als de vloer zal de ruimte groter doen lijken, omdat je ogen niet meteen het verschil zien tussen de vloer en de plint. Dat is natuurlijk optisch bedrog, maar je krijgt wel echt een ruimtelijker gevoel. Je kan ook het omgekeerde doen en je plinten afstemmen op de kleur van de muur: zo worden de plinten zelf haast onzichtbaar, maar blijven ze hun praktische functie wel vervullen.

Daarnaast is het materiaal van de plinten belangrijk. In een vochtige ruimte als de badkamer kies je bijvoorbeeld best voor een watervast materiaal. De keuze tussen hout en MDF dient zich meestal ook aan. Hier moet je weten dat MDF gemakkelijker te reinigen is, maar dat een houten plint wel wat steviger is dan eentje uit MDF.

Ook de stijl van de plinten is van belang, want uiteindelijk moeten ze naadloos in je interieur passen. 

Wil je hoge of lage plinten? Decoratieve exemplaren of puur nuttige? Wij helpen je graag met de finishing touch van je vloer en hebben een ruime keuze aan profielen en plinten. Kom eens langs in onze toonzaal voor advies op maat!