Parket

Parket onderhouden en schoonmaken

Schoenen, stoelpoten en pootjes: je parketvloer krijgt heel wat over zich heen. Hij is er robuust genoeg voor, maar geniet wel van een regelmatige onderhoudsbeurt. Hoe je je houten vloer best kan onderhouden hangt af van de afwerking. We leggen je hier uit hoe je een geoliede vloer, vernist of gelakt parket of parket met boenwas schoonmaakt en behandelt.

Alle houten vloeren mag je zo vaak als nodig stofzuigen, maar wel steeds met een zachte borstel op het zuigstuk om geen krassen te maken. Daarnaast is er natuurlijk ook vuil dat je alleen met een dweil wegkrijgt. Geolied en vernist parket mag je dweilen, een vloer die met boenwas bewerkt werd niet. Verder in dit artikel leggen we per type uit welk schoonmaakmiddel je wel en wat je zeker niet mag gebruiken, eerst bespreken we nog een paar algemene aanbevelingen.

Algemeen geldt dat je altijd lauw water moet gebruiken voor parket. Hout leeft, door te warm of te koud water versterk je dat natuurlijk proces meer dan nodig. Daarnaast mag je zeker niet te nat dweilen. Het parket absorbeert het overtollige water, zet uit en kan dan barsten. Wring je dweil dus altijd goed uit voor je de vloer raakt, zodat hij het vuil wel meeneemt maar ook snel aan de lucht opdroogt. Een raam openzetten kan helpen om sneller te drogen.

Geolied parket schoonmaken met water en zachte zeep

Opgelet: geolied parket mag je nooit dweilen met enkel water, want zo neem je een deel van de beschermende olie weg en wordt het hout minder goed bestand tegen vuil en vlekken. Voeg altijd een voedende natuurzeep aan het water toe, die bevat een beetje olie die de beschermende olielaag intact houdt.

–      Geolied parket heeft deugd van een wekelijkse dweilbeurt met lauw water en een zachte natuurzeep, bijvoorbeeld van Woca.
–      1 of 2 keer per jaar is het tijd voor een grondigere poetsbeurt en moet je het hout voeden met een nieuwe laag olie.
–      Tussendoor kan je eventuele kleine beschadigingen of vlekken in het geolied parket zachtjes opschuren en opnieuw olieën, volgens de voorschriften op de verpakking.

Vernist of gelakt parket onderhouden

Een gelakte of verniste vloer is gemakkelijker in onderhoud dan geolied parket. Het vernis legt een beschermlaag over het hout, het is die beschermlaag die je schoonmaakt en niet het hout zelf.

–      Een gelakte of verniste vloer mag je dweilen met zuiver, lauw water. Om het parket extra te verzorgen is een speciale vloerreiniger voor vernist parket wel aanbevolen.

–      1 of 2 keer per jaar moet je het verniste parket voeden met een speciale polish, die zelfs onzichtbare krasjes opvult zodat er geen vocht in de vloer kan dringen.

–      Om de vier tot vijf jaar heeft je vloer nood aan een nieuwe vernislaag. Dit is belangrijk, want als je door de vernislaag heen gaat, is volledig afschuren en opnieuw vernissen onvermijdelijk.

Parket met boenwas onderhouden

Boenwas zorgt voor een authentieke afwerking van parket en geeft het hout een diepe, natuurlijke glans. Boenwas bechermt parket minder goed dan olie en is veel onderhoudsintensiever: boenwas mag je in principe niet dweilen omdat de vloer dan dof wordt! Het voordeel is dan weer dat je het parket gemakkelijk kan bijwerken en herstellen zonder het op te schuren.

–      Regelmatig stofzuigen met een zachte zuigkop die geen krassen maakt
–      Maandelijks polieren met de boenmachine
–      Boenwas jaarlijks verwijderen en een nieuwe laag aanbrengen, tussendoor kan je de loopzones indien nodig opnieuw in de boenwas zetten.

Van der Poorten adviseert je over de juiste schoonmaakmiddelen voor je parketvloer en verkoopt alle producten die nodig zijn voor een duurzaam onderhoud.